0

Пекин, Пламен Вълков, наш пратеник

Драмата с руската звезда във фигурното пързаляне Камила Валиева на зимната олимпиада се засилва. Международната тестова агенция (ITA) обяви днес, че пробата на Валиева, взета на 25-и декември 2021-а по време на първенството на Русия в Петербург е положителна за забранения триметазидин. Валиева участва за Русия в отборната надпревара на олимпиадата в Пекин и помогна тимът да завърши първи. Четвърти ден обаче все още няма награждаване, като до днес само с догадки се говореше, че става въпрос за положителна проба на звездата Камила Валиева.

Руската антидопингова организация (РУСАДА) е спряла на 8 февруари правата на фигуриската, след като е получила от лабораторията в Швеция положителния резултат на пробата й. Така Валиева е участвала напълно редовно в отборното на олимпиадата на 7 февруари. Едва след това нейният щаб е протестирал санкцията на РУСАДА. На 9-и февруари руската агенция е уважила протеста и е върнала правата. Така Валиева отново може да тренира на леда в Пекин. От МОК не са съгласни с това решение на руската агенция. Именно заради това от Международния олимпийски комитет са се обърнали към Арбитражния съд по спорта. Сега предстои онлайн разглеждане на случая от комисията на Арбитражния съд по спорта, който трябва да се произнесе до 14 февруари. 
Ако те решат, че Валиева е участвала неправомерно в Пекин, то тогава Русия няма да вземе златото в отборното, а фигуристката ще подлежи на наказание. Златото в отборното ще е за САЩ.

Решат ли обаче, че Руската антидопингова агенция правилно е допуснала Валиева да участва в Пекин, тогава Русия ще получи златото в отборното, а фигуристката ще стартира в индивидуалната надпревара на 15-и февруари.